Jakie są symptomy obniżonej odporności?
Jeżeli jesteśmy podatni na częste infekcje, mamy problemy skórne (które pojawiają się przewlekle), nie mamy energii, powinniśmy oczyścić organizm z toksyn, wprowadzić do diety produkty bogate w witaminy i składniki mineralne, odkwasić organizm oraz zniwelować stan zapalny.
Od czego powinniśmy zacząć?
- Oczyścić organizm z toksyn– dołączyć do diety produkty, które wspomagają organizm w walce z toksynami i usuwają nadmiar „złej” wody np. wyciągi z acai, czarny bez, ostropest (ekstrakt z ostropestu najlepiej w kropelkach), karczoch (regenerują wątrobę, która jest głównym organem odpowiedzialnym za detoksykacje organizmu)
- Dołączyć do diety naturalne produkty niwelujące stan zapalny– kurkuma lub wyciąg z kurkumy- kurkumina, oregano (olejek z oregano), sok z aloesu, kwasy omega 3
- Dodatkowo warto wspomóc się Laktoferyną, która wykazuje działanie:
- przeciwbakteryjne
- przeciwwirusowe
- przeciwgrzybicze
- przeciwzapalne
- wspomagające układ odpornościowy
- wspomagające w niedoborach żelaza
- stymulujące rozwój dobroczynnej mikroflory jelitowej (bakterie z rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium),
- Wprowadzić probiotyki: naturalne produkty fermentowane: kiszona kapusta i ogórki, soki z kiszonej kapusty lub np. pietruszki albo odpowiednio dobrane probiotyki: EpicPro 25 Swanson; SanProbi Barrier– kapsułki, Vivomixx- saszetki, JOY DAY– płynne, LoGGic- kropelki od 1 dni życia, o probiotykach więcej (TUTAJ)
- Podstawowe witaminy i minerały wspomagające odporność:
- Wit C: dodatkowo zabija wolne rodniki oraz wspomaga regenerację struktur kolagenowych i pozytywnie wpływa na naszą tkankę łączna (mięśnie, dziąsła, skóra). Polecane źródła: rokitnik, acerola, dzika róża (soki, w postaci sproszkowanej lub naturalne uplementy)
- Wit D3, która jest niezbędna w leczeniu wielu innych chorób\ dolegliwości min. migreny, depresja, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze, rak czy wszystkie choroby autoimmunologiczne. Ilość przyjmowanych jednostek najlepiej dobrać w zależności od poziomu wyjściowego (badanie 25 (OH) D); wszystko o witaminie D3 (TUTAJ)
- Zn (cynk)– posiada właściwości przeciwwirusowe. Natomiast jego niedobór związany jest ze zmniejszoną reakcją odpornościową.
- Zachować równowagę kwasowo- zasadowa w organizmie– Produkty alkalizujące organizm (zasadowe) powinny stanowić 75-80% codziennej diety, co zapewni utrzymanie odpowiedniego poziomu pH w organizmie. Dieta zasadowa sprzyja zachowaniu dobrej kondycji i dobrego samopoczucia oraz zapobiega m.in. ryzyku chorób nowotworowych, chorób serca i otyłości. Ps. idealne są zielone szejki na bazie jarmużu, szpinaku czy natki pietruszki w połączeniu z grejpfrutem (do smaku można dodać kawałek niedojrzałego banana, wiśnie, nektarynkę czy jabłka)
Herbatka na odporność przeciwwirusowa i przeciwzapalna (genialnie przyspiesza metabolizm)
Składniki:
- świeży imbir
- goździki
- cytryna\ limonka
- pomarańcz
- biała herbata
- miód do smaku np. lipowy
Przygotowanie:
Biała herbatę zaparzyć ze świeżym imbirem i goździkami; jak przestygnie dodać limonkę\ cytrynę oraz pomarańcz i miód.
Smacznego 🙂
Wszystko zapisałam. Dzięki – zastosuje