Jest to mikroelement. Występuje m.in. w żywności takiej jak:
- Orzechy brazylijskie
- Produkty pełnoziarniste
- Ryby
- Podroby min. wątroba, nerki
Rośliny pobierają selen z gleby. Jeśli jednak gleba, na której rośnie dana roślinność, jest jałowa to i w żywności nie będzie tego pierwiastka.
Biodostępnośc selenu z diety szacuje się na około 55%. (1,2)
Obalamy mit orzechów brazylijskich!!
Orzechy te są wymieniane jako bogate źródło selenu w diecie.
Głównym obszarem skąd pochodzą orzechy dostępne w naszych sklepach, nawet te „BIO” pochodzą z Boliwii. Uważano, że zawierają one nawet około 100-200 mcg w 1 orzechu i były powszechnie polecane jako skuteczna suplementacja tego pierwiastka. Niestety najnowsze badania pokazują, ze w orzechach tych zawartość selenu może się wahać od 0,2 do 253 mcg\g. Dlatego decydującym czynnikiem przy zakupie orzechów powinno mieć miejsce pochodzenia. Orzechy z obszarów Peru i Boliwii zawierają znacznie niższe zawartości selenu niż orzechy brazylijskie pochodzące z Brazylii. Stwierdzono, że orzechy z Boliwii i Peru nie stanowią dobrego źródła selenu w diecie. (3,4)
Wartości referencyjne we krwi:
- < 1 rok: 33 – 71 mcg/ L
- 2 – 5 lat: 32 – 84 mcg/ L
- 6 – 10 lat: 41 – 74 mcg/ L
- 11 – 16 lat: 40 – 82 mcg / L
- > 16 lat: 50 – 120 mcg / L
Selen jest szczególnie istotny w 4 kategoriach:
- Uroda
- Tarczyca
- Układ odpornościowy
- Płodność
Selen wpływa na (5, 6, 7):
- Prawidłowe funkcjonowanie tarczycy
- Obniżenie poziomu przeciwciał w chorobie Hashimoto
- Prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, chroni organizm przed szkodliwym działaniem stresu oksydacyjnego
- Prawidłowy proces spermatogenezy
- Utrzymuje zdrową kondycję włosów i paznokci
Nadmiar jak i niedobór selenu może być szkodliwy:
Wysoki niedobór- choroby układu kostnego, uszkodzenia mięśnia sercowego
Deficyt– choroby tarczycy, niepłodność, wzrost ryzyka nowotworów, choroby układu sercowo-naczyniowego
Nadmiar- łysienie, uszkodzenia skóry i paznokci, nudności, wymioty, specyficzny objaw „czosnkowy oddech”
Selen a suplementy:
- Jednorazowa dawka nie powinna być wyższa niż 200mcg
- Osoby narażone na niedobory: osoby eliminujące zboża z diety, czy wegetarianie- ze względu na ograniczenie spożywania określonych grup żywności.
- 3 formy selenu w suplementach:
- Selen nieorganiczny- przyswajalność jego jest najniższa
- Selenometionina (forma organiczna)- polecana
- Drożdże selenowe (forma organiczna)- polecana
Pamiętajmy!!
Selen (szczególnie nieorganiczny) nie powinien być przyjmowany razem z cynkiem, ponieważ może to wpłynąć na wchłanialność tego mikroelementu.
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18346307
- Wojtasik A., Jarosz M., Stoś K. 2012. Składniki mineralne, [w]: Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa.
- https://www.researchgate.net/publication/223715605_Concentrations_of_selenium_barium_and_radium_in_Brazil_nuts
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/j.1745-4565.1989.tb00527.x
- https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3846
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17696828
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2266752/
Witam wszystkich odchudzających i dbających o swoje zdrowie.
Polecam z całego serca Panią Monikę. Mam juz troszke zycia za sobą i dopiero Pani Monika mogła mi pomóc w moim problemie. Pani Monika jest przesympatyczną kobietą, mająca ogromną wiedze.
Pozdrawiam wszystkich
Dorota