Insulinooporność- pierwsza oznaka zaburzenia przemiany węglowodanów!!
Co to takiego jest???
Opiszę to najprościej jak mi się tylko uda. Przyjmijmy, że insulina jest samochodem, glukoza produktami, które są przewożone przez “bramę” do naszych komórek. Do pewnego momentu samochód z „produktami” przejeżdżał przez bramę bez problemu, a teraz ta brama jest popsuta. Oznacza to, że komórki naszego ciała przestają reagować na insulinę, ponieważ w organizmie jest jej stały nadmiar. Obserwując pacjentów zauważyłam, iż osoby z insulinoopornością często głodzą się przerażone nadmiernym i gwałtownym wzrostem masy ciała, ponadto ciągle czują się głodne, a to prowadzi do rozdrażnienia i stresu, ponieważ ich komórki nie są właściwie odżywiane, a niechciany tłuszczyk nadal się gromadzi…
Jak diagnozujemy?
Aby stwierdzić insulinooporność musimy koniecznie zrobić kilka badań laboratoryjnych.
Najważniejsze z nich to (konkretne badanie ustala się indywidualnie z pacjentem np. nie każdy może mieć wykonaną krzywą insulinową i cukrową po podaniu 75 g glukozy):
- Poziom TG
- Poziom HDL
- Poziom kortyzolu
- Poziom kwasu moczowego
- Współczynnik HOMA-IR (wyliczany z uwzględnieniem insuliny i glukozy na czczo)
- Peptyd C
- Hemoglobina Glikowana
- Krzywa cukrowa i krzywa insulinowa (badamy insulinę i cukier na czczo; następnie oznaczamy po doustnym podaniu 50g lub 75 g glukozy, analogicznie po 1, 2 a czasami nawet 3 godzinie od wypicia glukozy)- nie każdy może mieć wykonane to badanie, wszystko zależy od poziomu cukru na czczo
Dodatkowo do nielaboratoryjnych objawów omawianej choroby zaliczamy:
- Senność (szczególnie po posiłku)
- Napady „wilczego głodu”
- Wzrost wagi bez zmian w diecie
- Zatrzymywanie się wody w organizmie (puchnięcie)
- Wzrost ciśnienia
- Otyłość brzuszna
- Częste oddawanie moczu
- Zaburzenia koncentracji
- Odkładanie tkanki tłuszczowej w obrębie ramion lub ud
- Trudności w budowaniu masy mięśniowej
Jakie mogą być przyczyny powstania choroby:
- Wyczerpanie nadnerczy (stres- podwyższony kortyzol)
- Dieta wysokowęglowodanowa
- Wysokie spożycie fruktozy
- Przewlekłe stany zapalne
- Zaburzenie flory bakteryjnej i „nieszczelność” jelit
Uszkodzona bariera jelitowa – niewystarczająco strawione pokarmy i białka prozapalne (min. kazeina, gluten) przenikając przez jelita do krwioobiegu, powodują odpowiedź układu autoimmunologicznego i przewlekłe stany zapalne- prowadzące miedzy innymi do insulino-oporności.
Produkty wpływające na poprawę insulino-wrażliwości:
Pamiętajmy, że im większa wrażliwość insulinowa komórek, tym mniejsza ilość insuliny potrzebna jest do zbicia poziomu glukozy we krwi.
- Berberyna- uwrażliwia komórki na insulinę (niewskazana przy hipoglikemii)
- Cynamon cejloński
- Kurkumina
- Kwas R- ALA- aktywna forma kwasu liponowego- stabilizuje oraz wspiera poziom glikemiczny organizmu
- Magnez więcej (TUTAJ)
- Inozytol
- Kozieradka
- Omega 3 z EPA i DHA
- Enzymy trawienne
- Betaina HCL
- Odpowiednio dobrane probiotyki
- Adaptogeny (maca, ashwagandha)
- Podstawą jest dobrze dobrana dieta!!
DIETA
- Dieta wcale nie oznacza głodówki- ponadto trzeba jeść, ale odpowiednio dobrane posiłki, w odpowiednich porach
- Bardzo ważne jest również indywidualne “dopasowanie” odpowiednich witamin i minerałów oraz ziół itp. aby wspomóc pracę organizmu i niwelować stany zapalne.
- Musimy pamiętać o regeneracji jelit
- Ważne jest również prawidłowe nawodnienie organizmu więcej (TUTAJ)
- Są badania potwierdzające pozytywny wpływ krótkotrwałych “postów”, na poprawę insulinowrażliwości.
Niestety nieleczona insulinooporność prowadzi do rozwoju cukrzycy typu 2.
Natomiast „leczona”- dietą i naturalnymi produktami wspomagającymi, może cofnąć się nawet w 100 % (znam takie przypadki :)
Informacje zawarte w powyższym artykule są zwieńczeniem moich starań, osobistych doświadczeń i zbiorem wiedzy z fachowej literatury i szkoleń, które odbyłam.
Uwaga: Wszystkie informacje podane w artykule są przeznaczone wyłącznie do celów edukacyjnych. Podane informacje nie mogą zastąpić indywidualnej diagnozy i procesu leczenia.
NAJNOWSZE KOMENTARZE