Dieta w endometriozie polega na ograniczeniu, a najlepiej wyeliminowaniu produktów prozapalnych i zastąpieniu ich produktami silnie przeciwzapalnymi.
Czy kobiety powinny unikać glutenu, aby zmniejszyć ryzyko endometriozy lub pomóc w złagodzeniu objawów endometriozy?Spójrzmy na badania…
Badania kliniczne pokazują, że dieta bezglutenowa może być jednym z elementów w leczeniu bolesnych objawów związanych z endometriozą.
Badanie nr 1
Obserwacja bólu u pacjentek z endometriozą po wdrożeniu diety bezglutenowej:
Grupa badana: 207 pacjentek z silnymi bólami związanymi z endometriozą
Okres badania: 12 miesięcy (diety bezglutenowej)
Wyniki: Po 12 miesiącach 156 pacjentów (75%) zgłosiło statystycznie istotną zmianę w zakresie objawów bólowych, 51 pacjentów (25%) zgłosiło brak poprawy objawów. Natomiast żadna pacjentka nie zgłosił nasilenia bólu. U wszystkich pacjentek zaobserwowano ogólną poprawę samopoczucia, ogólnego postrzegania zdrowia, witalności, funkcjonowania społecznego i zdrowia psychicznego.
Wniosek: Zaobserwowano, że bolesne objawy endometriozy zmniejszają się po 12 miesiącach stosowania diety bezglutenowej. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23334113/http://www.diva-portal.org/…/diva2:1220487/FULLTEXT01.pdf
Coraz większa uwagę zwraca się na diagnozę w kierunku celiakii i jej wpływu na niepłodność pierwotną. Obserwowano korelację między pacjentkami z celiakią, a endometriozą. Jeden z opublikowanych raportów wykazał, że dieta bezglutenowa nie tylko pomogła w leczeniu endometriozy, ale wpłynęła korzystnie również na problemy z płodnością. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24992792/
Jeśli endometrioza jest chorobą autoimmunologiczną lub nawet jeżeli ma tylko pewne cechy choroby autoimmunologicznej, może współwystępować w wielu przypadkach z celiakią lub nadwrażliwością na gluten bez celiakii. Kolejne badanie wykazało znacznie zwiększone ryzyko endometriozy u kobiet z celiakią. https://academic.oup.com/humrep/article/26/10/2896/611791
Zaobserwowano również, ze wystarczy już 3 miesiące diety bezglutenowej, aby zmniejszyć ból u pacjentek z endometriozą (badanie było przeprowadzone na ponad 350 kobietach). Natomiast ponowne wprowadzenie glutenu spowodowało: wzdęcia u 243 kobiet; biegunka / zaparcie u 49 kobiet ; zmęczenie u 89 kobiet; bóle głowy u 12 kobiet; nawrót bólu u 209 kobiet. https://www.fertstert.org/…/S0015-0282(11)01637-2/fulltext
Jakie jest niebezpieczeństwo diety bezglutenowej?
Taka dieta wcale nie musi być przeciwzapalna, jeżeli dobierzesz nieodpowiednie produkty. Wprowadzając do diety gotowe produkty bezglutenowe, możesz jeszcze bardziej zaostrzyć stan zapalny w organizmie. Chodzi mi głównie o gotowe chleby i przekąski bezglutenowe, które są bogate w barwniki, przeciwutleniacze, tłuszcze trans, a dodatkowo mają półroczny okres przydatności…
Czyli nie zawsze wybór produktów bezglutenowych jest dobry, ważne czym zastąpisz gluten w diecie. Pamiętaj też, że gluten może być ukryty w wielu produktach żywnościowych m.in. mięso, sosy, a nawet suplementy.
Jakie produkty nie zawierają glutenu, a są polecane w diecie w endometriozie:
Kasza jaglana
Komosa ryżowa
Ryż
Kasza gryczana
Bezglutenowy
Owies
Amarantus
Tapioka
Sorgo
Teff
Skrobia ziemniaczana
Podsumowując jakie korzyści może nieść za sobą wprowadzenie dobrze dobranej diety bezglutenowej :• Łagodzi ból• Poprawia „zdrowie psychiczne”• Zmniejsza stan zapalny
Pamiętaj!! Jeżeli chcesz spróbować wprowadzić dietę bezglutenową zrób to z głową!!! P.s. Z doświadczenia widzę, że często pacjentki bardzo dobrze tolerują chleb żytni na zakwasie i wtedy uwzględniam go w diecie.
NAJNOWSZE KOMENTARZE