Chciałabym podpowiedzieć Wam jak skutecznie zadbać o swoją odporność:

✅Probiotyki np. lactobacillus rhamnosus gg atcc 53103- najlepiej przebadany szczep probiotyczny, reguluje pracę jelit, reguluje układ immunologiczny, zwiększa odporność organizmu dostępny w LoGGic lub Dicoflorze lub probiotyki wieloszczepowe np. Joy day, Sanprobi Barrier

Czystek- polifenole zawarte w roślinie pomagają łagodzić objawy przeziębienia i grypy. Posiada właściwości antywirusowe i przeciwgrzybiczne, które wzmacniają odporność całego organizmu, utrudniając namnażanie się szkodliwych drobnoustrojów.

✅Cynk- podnosi odporność organizmu, gwarantując prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego.

✅Witamina D3- niemal każda komórka naszego ciała ma receptory witaminy D. Witamina D może modulować wrodzone i adaptacyjne odpowiedzi immunologiczne. Niedobór witaminy D wiąże się ze zwiększoną reakcją autoimmunizacyjną, a także ze zwiększoną podatnością na infekcje. Warto zadbać o indywidualny dobór odpowiedniej dawki witaminy D3 najlepiej na podstawie badań krwi.

✅Kwasy omega 3- wykazują pozytywny wpływ na układ immunologiczny. Zwiększają naturalną odporność organizmu i pomagają lepiej radzić sobie z wirusami, bakteriami i drobnoustrojami.

✅Zakwas z buraka to niepasteryzowany, żywy napój probiotyczny o właściwościach wspierających florę bakteryjną jelit. Bogaty w witaminy z grupy A, C, B, E, żelazo, potas, wapń, kobalt i biotynę. Polecany kobietom w ciąży i mamom karmiącym, przy anemii, po antybiotykoterapii, chemioterapii czy radioterapii. Świetnie wpływa na podniesienie odporności i uzupełnienie niedoborów w organizmie.

✅Czosnek- to jedna z najstarszych roślin o właściwościach prozdrowotnych. Wykazuje działanie silnie bakteriobójcze na liczne drobnoustroje. Wykazano jego pozytywne działanie na układ odpornościowy, stymuluje układ immunologiczny oraz ma właściwości przeciw utleniające.

Syrop z dodatkiem czosnku z przepisu naszych babć?:

Składniki:
✔️Główka czosnku
✔️Sok z 1 cytryny
✔️3-4 łyżki miodu
✔️0,5 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody

Przygotowanie:
Czosnek obrać i zmiażdżyć, dodać sok, miód i wodę. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 2 doby. Po tym czasie przecedzić przez gazę. Przelać do szklanej butelki/słoika i przechowywać w lodówce.

✅Witamina C- wykazuje działanie immunostymulujące, stymulując aktywność komórek układu odpornościowego- wspomaga odporność, chroni przed stresem oksydacyjnym. Polecam naturalną np. sok/koncentrat z aceroli lub dzikiej róży bez cukru. Codziennie rano na czczo pić szklankę przegotowanej wody z dodatkiem aceroli, aroni lub dzikiej róży. Niestety powszechnie stosowana cytryna ma jej bardzo mało.
Zawartości naturalnej witaminy C na 100 g świeżej masy:
acerola od 1000 do 4500 mg
dzika róża: 250-800 mg
czarne porzeczki: 150-300 mg
truskawki: 46-90 mg
kiwi: 84 mg
grejpfruty: 30-70 mg
cytryny: 40-60 mg

?Przeciwzapalna herbata wspomagająca odporność:

✔️Herbata biała
✔️Goździki
✔️Imbir
✔️Miód

Przygotowanie:

Herbatę zaparzyć z goździkami i świeżym imbirem. Jak przestygnie dodać miód. Do chłodnej herbaty można dodać jeszcze sok z aceroli lub dzikiej róży.

??????W swojej diecie pamiętajcie o kiszonkach, zielonych koktajlach, kaszach, zdrowych tłuszczach (awokado, olej lniany, olej z wiesiołka, olej z ogórecznika), a wyeliminujcie cukier i przetworzone produkty.
‼️Nadmiar cukru ma bezpośredni wpływ na odporność organizmu. Nawet przez kilka godzin po spożyciu mocno słodkiego dania nasz układ immunologiczny inaczej funkcjonuje. Co oznacza, że codzienna dieta ma bezpośredni wpływ na to, jak często chorujesz i jak szybko Twój organizm jest w stanie poradzić sobie z infekcją.

‼️Według mnie prewencja to podstawa.‼️
Dbajcie o siebie i swoich bliskich?