Stosowanie izolatu:

  • Wspomaga odporność organizmu
  • Uczestniczy w syntezie glutationu
  • Uczestniczy w syntezie glutaminy
  • Reguluje poziom lipidów we krwi
  • Reguluje poziom insuliny we krwi
  • Wspomaga redukcję masy ciała
  • Działa prebiotycznie na naszą mikroflorę
  • Regenerują masę mięśniową (zalecane u osób starszych i uprawiających sport)

Regularne stosowanie izolatu białka serwatki jest bardzo korzystne przy obniżonej odporności u dzieci i dorosłych. Wspomaga on procesy regeneracyjne organizmu. Jego jedną  z wielu zalet jest szybka i bardzo łatwa przyswajalność z przewodu pokarmowego.

Przewagą, która wyróżnia go nad innymi białkami jest to, iż posiada wszystkie aminokwasy egzogenne (czyli te, które człowiek musi codziennie dostarczać z diety, ponieważ nasz organizm nie jest w stanie ich sam zsyntetyzować).

Zawiera kwas glutaminowy, który jest wykorzystywany w organizmie do syntezy L- glutaminy. Aminokwas ten jest podstawowym źródłem energii dla większości komórek układu immunologicznego oraz ważnym składnikiem tkanki łącznej układu jelitowego. Zapobiega w ten sposób powstawaniu zespołu nieszczelnych jelit. Dolegliwość ta jest bardzo niekorzystna przy stanach zapalnych organizmu oraz w nietolerancjach i alergiach pokarmowych.

Ponadto izolat zawiera wszystkie aminokwasy, które są niezbędne do syntezy najsilniejszego antyutleniacza- glutationu czyli: kwas glutaminowy, cysteinę i glicynę. Antyoksydant ten neutralizuje wolne rodniki, powstające podczas zakażeń, infekcji wirusowych, zanieczyszczenia środowiska oraz stosowania dużej ilości leków.

Białka serwatki są bogatym źródłem tych niezbędnych aminokwasów i szybko podnoszą poziom aminokwasów w osoczu, zapewniając w ten sposób podstawy do zachowania masy mięśniowej. Wykazano, że kilka badań dotyczących suplementacji białkiem serwatkowym jest skutecznych w zwiększaniu efektów ćwiczeń oporowych, szczególnie gdy suplementacja występuje w godzinach otaczających trening ćwiczeń. (1)

Badanie:

Cel badania: W niniejszym badaniu oceniano wpływ suplementacji białek serwatkowych na skład ciała, lipidy, insulinę i glukozę w porównaniu z suplementacją kazeiną i kontrolą u osób z nadwagą / otyłością

Czas trwania badania: 12 tygodni

Grupa badanych: . Siedemdziesiąt mężczyzn i kobiet o średnim wieku 48,4 (SEM 0,86) lat i średnim BMI wynoszącym 31,3 (SEM 0,8) kg / m2 ukończyło badanie.

Wnioski: Niniejsze badanie wykazało, że suplementacja białkami serwatkowymi poprawia poziom lipidów na czczo i poziom insuliny u osób z nadwagą i otyłością w porównaniu z grupą kontrolną i grupą przyjmująca suplementację białka kazeiny. (2)

Zaobserwowano znaczny spadek występowania trójglicerydów (TG) we krwi o 21% i 27% po spożyciu posiłku serwatkowego w porównaniu do posiłków kontrolnych i kazeinowych (3)

Mleko serwatki ma silne działanie prebiotyczne (wykazując znaczący wzrost Bifidobacterium oraz wzrost w grupie Lactobacillus),. Może selektywnie stymulować pożądane bakterie, przyczyniając się do poprawy zdrowia jelit i zmniejszenia otyłości.(4)

Teraz już wiecie dlaczego często zalecam swoim pacjentom izolat do porannego koktajlu lub jako dodatkowy koktajl około-treningowy.