Gdy ugryzie nas zakażony kleszcz…

 

Objawy (u każdego mogą być inne):

  • Bóle mięśni, bóle stawów
  • Rumień wędrujący
  • Podwyższona temperatura
  • Drętwienie kończyn
  • Bóle neurologiczne
  • Bóle głowy, bóle brzucha
  • Powiększenie węzłów chłonnych
  • Przemęczenie, stany depresyjne, brak energii
  • Problemy z koncentracją, zaniki pamięci
  • I wiele innych niestety…

Takie objawy trwają często klika dni i ustępuję, dlatego często przestajemy dalej się diagnozować…

Diagnoza:

  • Bardzo ciężka do zdiagnozowania w normalnych badaniach krwi
  • Skuteczniejsze jest badanie KKI (niestety jest drogie i nierefundowane)
  • Badanie LTT

Leczenie:

        Jest ciężkie, długie i kosztowne, opiera się głównie na antybiotykoterapii. Należy pamiętać, że choroba ta bardzo niszczy nasz organizm, dlatego warto wspomóc go odpowiednią dietą, ziołami czy suplementami, które posiadają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

  1. Dieta antygrzybiczna (długotrwałe stosowanie antybiotyków może przyczynić się do rozrostu Candidy w organizmie). Dieta powinna opierać się na eliminacji z jadłospisu: drożdży, białej mąki, cukru (pod każdą postacią), produktów bogatych w skrobię, produktów wędzonych czy alkoholu itp.
  2. Dieta eliminacyjna- wykonanie testów na przeciwciała klasy IgG i IgA– w celu eliminacji produktów nietolerowanych przez nasz organizm, wzmagających stany zapalne 
  3. Stosować długotrwale, odpowiednio dobrane probiotyki np. Epic Pro 25 lub SanProbi Barrier
  4. Pić regularnie zioła: czystek, szczeć, rdest japoński, Pstrolistka sercowata (Houttuynia cordata)
  5. Suplementy przeciwzapalne np. kurkumina, boleriss pro, koci (Vilcacora) i czarci pazur,
  6. N- Acetyl Cysteine (NAC 600)– posiada bardzo wysoki potencjał antyoksydacyjny, aktywuje produkcję naturalnego glutationu. Bardzo skutecznie chroni organizm przed chorobami wywołanymi przez wirusy, bakterie i toksyny; jak również wspomaga walkę z nimi.
  7. Resveratrol
  8. Naturalna witamina C (z rokitnika, aceroli, camu camu, aronii, dzikiej róży, żurawiny czy czarnej porzeczki)