Z roku na rok rośnie zachorowalność na cukrzycę typu 2 u dorosłych oraz u dzieci.
Kiedyś uważano, że cukrzyca typu 2 wywołana była zbyt małą ilością insuliny w surowicy krwi. Jak wiemy insulina to hormon, który umożliwia transport glukozy do komórek. Przeważnie bywa tak, że w krwi krąży zbyt duża ilość insuliny produkowana przez trzustkę, wskutek nadmiernego i ciągłego spożywania min. węglowodanów prostych. Prowadzi to do sytuacji, w której tkanki, na które insulina miała normalnie działać, przestają być wrażliwe na jej działanie.(1,2)
Uproszczony schemat przedstawia się tak:
otyłość wywołana nieprawidłową dietą ( zawierającą nadwyżkę energetyczną) → stan zapalny organizmu (wzrost cytokin prozapalnych) → zbyt duża ilość insuliny we krwi (natomiast komórki zachowują się tak, jakby było jej za mało)→ insulinooporność → stan przedcukrzycowy → cukrzyca typu 2
Przyczyn może być jednak kilka: (3)
- Stan zapalny organizmu (podstawowa przyczyna wielu chorób w tym cukrzycy typu 2 (4))
- Stres (5)
- Przetworzona żywność o wysokim indeksie glikemicznym
- Brak ruchu
- Nadmiar fruktozy w diecie (z owoców i żywności często oznakowanej jako „bez cukru”, gdzie cukier producent zastępuje fruktozą) (6)
- Toksyny z otoczenia
- Niedobory składników mineralnych i witamin
- Odżywianie z przewagą węglowodanów prostych w diecie
- Insulinooporność (7)
- Nadwaga
- Brak\ niewystarczająca ilość snu więcej (TUTAJ)
Badania potrzebne do zdiagnozowania cukrzycy:
- Badanie cukru na czczo
- Badanie insuliny (nie polecam wykonywania standardowej krzywej insulinowej ze względu na zbyt dużą dawkę czystej glukozy przy podejrzeniu cukrzycy), badanie można to wykonać, ale na czczo, następnie spożyć normalny posiłek z zawartością ok 50 g ww i wykonać ponowny pomiar insuliny po 1 h, 2 h, a czasami nawet zaleca się po 3h
- Badanie wartość hemoglobiny glikowanej (HbA1c)
Objawy:
- Problemy z pamięcią, co może powodować w późniejszym okresie demencję
- Brak efektów w odchudzaniu
- Przemęczenie
- Często obserwuję u pacjentów rozdrażnienie i napady wilczego głodu w wyniku braku odżywienia komórkowego (glukoza, nie jest dostarczana do komórek)– czyli ciągle czujemy się głodni mimo, że zjedliśmy, a na dodatek tyjemy
- Tendencje do innych chorób przewlekłych
Leczenie polega na niwelowaniu stanu zapalnego w organizmie, stabilizacji cukru i uwrażliwieniu komórek na insulinę. Wpływ na te procesy w zależności od organizmu pacjenta, może mieć kilka czynników:
Dieta (8)
- jeżeli chodzi o naturalne leczenie musimy zacząć od odpowiedniej diety, której głównym celem jest usunięcie stanu zapalnego i stabilizacja cukru we krwi (o niskim\ umiarkowanym ładunku glikemicznym)
- unikaj: cukru pod każdą postacią, oczyszczonej mąki pszennej i wszystkich produktów posiadających ją szczególnie na 1 lub 2 miejscu w składzie, słodyczy, przetworzonej żywności, tłuszczów trans, fruktozy (dodawanej do produktów i stosowanej jako słodzik), produktów z wysokim indeksem glikemicznym, sklepowych soków owocowych, uważaj ja nabiał (mimo niskiego indeksu glikemicznego działa insulinogennie, powinny go unikać szczególnie te osoby, które mają nietolerancję kazeiny)
- wprowadź do diety: produkty przeciwzapalne, warzywa w każdym posiłku, owoce z niskim indeksem glikemicznym ( min. czarna porzeczka borówki, jagody, truskawki, maliny, jeżyny; śliwki, wiśnie, jabłka, kiwi, brzoskwinie, grejpfrut ), zdrowe tłuszcze (awokado, oliwa, olej kokosowy, olej z ogórecznika), dobrej jakości białko ( chude mięso, jajka, dobrej jakości ryby), przyprawy (cynamon cejloński, kurkuma, czarnuszka, imbir, czosnek)
- Odpowiednia, przeciwzapalna dieta bogata w witaminy, składniki mineralne i błonnik- jest podstawą w leczeniu cukrzycy typu 2 (9, 10, 11)
- Redukcja masy ciała (12)
- Sport siłowy, spacery, rower, treningi interwałowe (aktywność indywidualnie dopasowana do potrzeb pacjenta) (13,14)
Suplementy, zioła i przyprawy
- Witamina D3 (15) więcej (TUTAJ)
- Odpowiednie probiotyki więcej (TUTAJ)
- Cynamon cejloński, nie powinniśmy używać zwykłego cynamony, ponieważ zawiera zbyt duże ilości kumaryny, która niekorzystnie wpływa na pracę wątroby, a w dużych ilościach może ją nawet uszkodzić.(16, 17, 18)
- Morwa biała- liście morwy zawierają dezoksymannojirymycynę, która hamuje aktywność enzymów odpowiedzialnych za rozkład węglowodanów złożonych do monosacharydów- czyli zmniejsza wchłanianie cukrów prostych z przewodu pokarmowego do krwi. Zaobserwowano również poprawę profilu lipidowego- spadek stężenia całkowitego cholesterolu oraz triglicerydów. Morwa obniża poziom cukru we krwi, przez co wspomaga walkę z insulinoopornością, poprzez wzrost wrażliwości tkanek na działanie insuliny (19, 34, 35)
- Berberyna- obniża poziom cukru we krwi, zmniejsza oporność komórek na insulinę oraz ogranicza produkcje cukru przez wątrobę (20, 21)
- Niwelowanie stanów zapalnych: EPA\DHA: ALA- kwas Alfa Liponowy ( obniża poziom cukru we krwi, działa przeciwzapalnie) (22, 23, 24)
- Kurkumina (posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe i łagodzi powikłania związane z cukrzycą) (25, 26)
- Acai (27)
- Magnez (odgrywa kluczową rolę w regulacji poziomu insuliny, uwrażliwia komórki na działanie insuliny, natomiast jego niedobór\ niski poziom związany jest z rozwojem cukrzycy typu 2 i zespołu metabolicznego). Najlepsze i najgorsze formy magnezu (TUTAJ) (28, 29)
- NAC (chroni organizm przed stresem oksydacyjny, redukuje stan zapalny w organizmie, utrzymuje odpowiedni poziom glutationu w organizmie- najsilniejszego przeciwutleniacza) (30)
- Kozieradka zmniejsza insulinooporność i obniża poziom cukru we krwi (31, 32)
- Chrom (badani pokazują że osoby z cukrzycą typu 2 maja niższy poziom tego składnika mineralnego we krwi; Stwierdzono, że suplementy zawierające 200-1000 mcg chromu jako pikolinian chromu dziennie poprawiają kontrolę poziomu glukozy we krwi (33)
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15991254
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1204764/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4166864/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23494755
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1087185/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5174139/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1204764/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279012/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3536332/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20234036
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3977406/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4238418/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3827454/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4914832/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2426990/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4609100/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5622575/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22518078
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4281624/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2410097/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4377488/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3221300/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25381809
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7575750
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26088351
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3857752/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3156450/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4549665/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10218382
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17338280
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4591578/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26436069
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15208835
- http://www.czytelniamedyczna.pl/5970,zwiazki-biologicznie-aktywne-morwy-bialej-morus-alba-l-i-ich-dzialanie-lecznicze.html
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24750800
NAJNOWSZE KOMENTARZE