Dolegliwość ta męczyła wielu pacjentów, którzy pojawili się u mnie na 1 wizycie.
Jak sobie z nią poradzić?
Kiedy diagnozujemy:
- Wypróżniamy się rzadziej niż 3 razy w tygodniu
- Załatwiamy się tylko wtedy, kiedy „wspomożemy” się np. środkami przeczyszczającymi
- Po wyjściu z wc nie czujemy się wystarczająco wypróżnieni
- Każda wizyta w toalecie kojarzy się nam się z uciążliwą „procedurą”
Rodzaje zaparć:
- Przejściowe: występujące np. podczas choroby, podróży, przejściowego stresu lub wpływ czynników zewnętrznych np. zbyt słabe nawodnienie
- Stałe: chroniczny problem
Przyczyny mogą być różne:
- Nieodpowiednia budowa jelit
- Spowolniona perystaltyka jelit
- Zaburzenia funkcjonowania tarczycy
- Zła dieta
- IBS- zespół jelita drażliwego „postać zaparciowa”
- Zaburzenia flory bakteryjnej
- Zbyt mała ilość spożywanych płynów
- Niedobór lub nadmiar błonnika
- Stosowanie suplementacji wapniem
- Syndrom „obcej łazienki” (niechęć do korzystanie z publicznej ubikacji)
- Powstrzymywanie się przed skorzystaniem z wc ze względu na „niesprzyjające” warunki- np. wyjazd służbowy, lot samolotem, korzystanie np. na urlopie z jednej łazienki przez kilka osób
Jak wiemy, zaparcia są bardzo uciążliwe, a zarazem bardzo niekorzystne dla naszego zdrowia, ponieważ to co powinno być regularnie usuwane z organizmu zostaje, zalega i kumuluje toksyny…
Jakie metody warto zastosować w leczeniu:
- Dobrze sprawdza się metoda, która polega na piciu na czczo ok 2- 2,5 szklanek czystej, przegotowanej, letniej wody bez żadnych dodatków (czasami wystarczy „rozmiękczyć” masy kałowe, aby odnieść oczekiwany sukces) o wodzie napisał więcej (TUTAJ)
- Woda z cytryną lub octem jabłkowym- niektórym osobom pomaga usprawnienie w sposób naturalny procesu trawienia
- Błonnik witalny (babka jajowata i babka płesznik)- podczas stosowania błonnika koniczne jest dostarczanie do organizmu odpowiedniej ilości płynów
- Testy na nietolerancje pokarmową (dieta eliminacyjna)
- Odpowiednio dobrane probiotyki tzw. probiotykoterapia celowana min. szczepy B. coagulans, B.longum czy L.reuteri- polepszają perystaltykę jelit; świetnie też sprawdzi się Sanprobi Barrier
- Maślan sodu (debutir)-badania kliniczne potwierdzają, że niedobór kwasu masłowego prowadzi do wielu zaburzeń ze strony układu pokarmowego min. upośledzenie funkcji trawiennych błony śluzowej jelita cienkiego i grubego. Może to powodować zaparcia, biegunki i zespół „cieknącego jelita”. Należy przyjmować go rano po śniadaniu ps. nie wolno stosować go razem z probiotykami, ponieważ znoszą swoje działanie czyli np. debutir rano po śniadaniu, probiotyk wieczorem po kolacji
- Wspomożenie pracy wątroby (karczoch, ostropest)
- Stosowanie krzemu (ziemia okrzemkowa)
- Zadbanie o prawidłowe pH kwasów żołądkowych– sok z cytryny, ocet jabłkowy, Betaina HCL z pepsyną
- Zioła: mięta, rumianek, karczoch, ostropest
- Wstrzymanie się od popijania posiłku minimum przez godzinę
- „Odpowiednia” pozycja w toalecie
- Odpowiednia podaż tłuszczu w diecie
NAJNOWSZE KOMENTARZE