Choroba, której nie należy bagatelizować!!!

Przyczyny:

    1. Niedobory Fe, B12, B6 oraz B9
    2. Wpływ ma również nadmiar miedzi w organizmie (jest to często spowodowane przyjmowaniem tabletek antykoncepcyjnych)
    3. Hemoliza- nadmierny rozkład erytrocytów (przed upływem 120 dni)- spowodowany  przewlekłymi stanami zapalnymi (choroby przewlekłe); przeważnie wszystkie parametry są w normie, nie występują niedobory żelaza ani witamin, natomiast ferrytyna (białko fazy ostrej) może być podniesiona tak samo jak CRP.
    4. Menstruacja- niektóre kobiety w trakcie tych dni tracą znaczne ilości krwi, które mogą powodować anemię.
    5. Wrzody, polipy- w wyniku nadmiernego uszkodzenia układu pokarmowego również może dojść do nadmiernego krwawienia wywołującego anemię.
    6. SIBO- przerost bakterii w jelicie cienkim (mogą mieć wpływ na złe wchłanianie witaminy B12 i żelaza z przewodu pokarmowego)
    7. Niedokwaszony żołądek – zła przyswajalność żelaza i B12
    8. Infekcje pasożytnicze, bakteryjne lub wirusowe-osoby u których zdiagnozowano np. pasożyty bardzo często mają również anemię
    9. Choroby nowotworowe
    10. Choroby autoimmunologiczne – np. RZS
    11. Zbyt intensywne treningi- przetrenowanie może być przyczyną obniżenia poziomu czerwonych krwinek

Objawy min.:

  • senność,
  • osłabienie,
  • niezdolność do wysiłku,
  • łatwe omdlenia i zasłabnięcia,
  • bladość skóry
  • łamliwe włosy i paznokcie

Potrzebne badania:

Podstawowe:
  • morfologia
  • Fe
  • Ferrytyna
  • Transferryna
W celach dalszej diagnostyki:
  • B12
  • B9
  • B6
  • Homocysteina

Wskazówka!!

       Niedobór żelaza powoduje obniżenie MCV, MCH i MCHC, natomiast niedobory B12 i B9 podnoszą te wskaźniki. Zdarzają się przypadki, gdzie przy wspólnym niedoborze żelaza i wskazanych witamin wskaźniki MCV, MCH i MCHC są w normie!!!

Leczenie:

       W zależności od wyników badań wprowadza się odpowiednią dietę (bogatą w naturalne żelazo: podroby- wątróbka wieprzowa i cielęca, nerki; jajka; kasza gryczana;pestki i orzechy; buraki; otręby pszenne), witaminy z grupy B (najlepiej formy metylowane) i jeżeli są do tego wskazania powinniśmy zakwasić żołądek octem jabłkowym albo betainą z pepsyną (dawka dobierana indywidualnie). Ponadto warto zastosować laktoferynę, która wykazuje ok. 300 razy większe powinowactwo do żelaza niż transferryna. Preparat ten zapobiega niedoborom żelaza, uzupełnia jego braki, a co za tym idzie, zapobiega anemii, osłabieniu organizmu  i spadkowi odporności. Badania wykazały, że żelazo związane z laktoferyną jest ok. 4 razy efektywniejsze w leczeniu anemii, niż sole żelaza. Dodatkowo stosowanie chlorofilu pomaga dotlenić organizm i uczestniczy w budowaniu zdrowych czerwonych krwinek. Dietę można wspomóc również ziołami min. pokrzywą, mniszkiem lekarski (oczyszcza krew), natką pietruszki i kozieradką.

Pamiętajmy!!!

     Wapń i kazeina (białko mleka) oraz błonnik upośledzają wchłanianie żelaza hemowego. Podobnie jak polifenole zawarte w kawie i herbacie czy kwas fitynowy (moczenie zbóż, płatków z dodatkiem np. soku z cytryny, zmielonej kaszy gryczanej oraz płatków żytnich, neutralizuje kwas fitynowy dzięki uaktywnieniu się enzymu fitazy). Alternatywą jest witamina C, która zwiększa przyswajalność żelaza.

Podsumowując:

  • posiłków nie popijamy kawą ani herbatą
  • moczymy wszelkiego rodzaju zboża przed spożyciem
  • mięsa spożywajmy z dodatkiem kiszonek, soku z cytryny czy natki pietruszki

* Informacje zawarte w powyższym artykule są zwieńczeniem moich starań, osobistych doświadczeń i zbiorem wiedzy z fachowej literatury i szkoleń, które odbyłam.

Uwaga: Wszystkie informacje podane w artykule są przeznaczone wyłącznie do celów edukacyjnych. Podane informacje nie mogą zastąpić indywidualnej diagnozy i procesu leczenia.