Choroba, której nie należy bagatelizować!!!
Przyczyny:
-
- Niedobory Fe, B12, B6 oraz B9
- Wpływ ma również nadmiar miedzi w organizmie (jest to często spowodowane przyjmowaniem tabletek antykoncepcyjnych)
- Hemoliza- nadmierny rozkład erytrocytów (przed upływem 120 dni)- spowodowany przewlekłymi stanami zapalnymi (choroby przewlekłe); przeważnie wszystkie parametry są w normie, nie występują niedobory żelaza ani witamin, natomiast ferrytyna (białko fazy ostrej) może być podniesiona tak samo jak CRP.
- Menstruacja- niektóre kobiety w trakcie tych dni tracą znaczne ilości krwi, które mogą powodować anemię.
- Wrzody, polipy- w wyniku nadmiernego uszkodzenia układu pokarmowego również może dojść do nadmiernego krwawienia wywołującego anemię.
- SIBO- przerost bakterii w jelicie cienkim (mogą mieć wpływ na złe wchłanianie witaminy B12 i żelaza z przewodu pokarmowego)
- Niedokwaszony żołądek – zła przyswajalność żelaza i B12
- Infekcje pasożytnicze, bakteryjne lub wirusowe-osoby u których zdiagnozowano np. pasożyty bardzo często mają również anemię
- Choroby nowotworowe
- Choroby autoimmunologiczne – np. RZS
- Zbyt intensywne treningi- przetrenowanie może być przyczyną obniżenia poziomu czerwonych krwinek
Objawy min.:
- senność,
- osłabienie,
- niezdolność do wysiłku,
- łatwe omdlenia i zasłabnięcia,
- bladość skóry
- łamliwe włosy i paznokcie
Potrzebne badania:
Podstawowe:
- morfologia
- Fe
- Ferrytyna
- Transferryna
W celach dalszej diagnostyki:
- B12
- B9
- B6
- Homocysteina
Wskazówka!!
Niedobór żelaza powoduje obniżenie MCV, MCH i MCHC, natomiast niedobory B12 i B9 podnoszą te wskaźniki. Zdarzają się przypadki, gdzie przy wspólnym niedoborze żelaza i wskazanych witamin wskaźniki MCV, MCH i MCHC są w normie!!!
Leczenie:
W zależności od wyników badań wprowadza się odpowiednią dietę (bogatą w naturalne żelazo: podroby- wątróbka wieprzowa i cielęca, nerki; jajka; kasza gryczana;pestki i orzechy; buraki; otręby pszenne), witaminy z grupy B (najlepiej formy metylowane) i jeżeli są do tego wskazania powinniśmy zakwasić żołądek octem jabłkowym albo betainą z pepsyną (dawka dobierana indywidualnie). Ponadto warto zastosować laktoferynę, która wykazuje ok. 300 razy większe powinowactwo do żelaza niż transferryna. Preparat ten zapobiega niedoborom żelaza, uzupełnia jego braki, a co za tym idzie, zapobiega anemii, osłabieniu organizmu i spadkowi odporności. Badania wykazały, że żelazo związane z laktoferyną jest ok. 4 razy efektywniejsze w leczeniu anemii, niż sole żelaza. Dodatkowo stosowanie chlorofilu pomaga dotlenić organizm i uczestniczy w budowaniu zdrowych czerwonych krwinek. Dietę można wspomóc również ziołami min. pokrzywą, mniszkiem lekarski (oczyszcza krew), natką pietruszki i kozieradką.
Pamiętajmy!!!
Wapń i kazeina (białko mleka) oraz błonnik upośledzają wchłanianie żelaza hemowego. Podobnie jak polifenole zawarte w kawie i herbacie czy kwas fitynowy (moczenie zbóż, płatków z dodatkiem np. soku z cytryny, zmielonej kaszy gryczanej oraz płatków żytnich, neutralizuje kwas fitynowy dzięki uaktywnieniu się enzymu fitazy). Alternatywą jest witamina C, która zwiększa przyswajalność żelaza.
Podsumowując:
- posiłków nie popijamy kawą ani herbatą
- moczymy wszelkiego rodzaju zboża przed spożyciem
- mięsa spożywajmy z dodatkiem kiszonek, soku z cytryny czy natki pietruszki
* Informacje zawarte w powyższym artykule są zwieńczeniem moich starań, osobistych doświadczeń i zbiorem wiedzy z fachowej literatury i szkoleń, które odbyłam.
Uwaga: Wszystkie informacje podane w artykule są przeznaczone wyłącznie do celów edukacyjnych. Podane informacje nie mogą zastąpić indywidualnej diagnozy i procesu leczenia.
NAJNOWSZE KOMENTARZE