Alergie pokarmowe – jak sobie pomóc ?
- Najważniejsze jest ustalenie alergizujących produktów i ich eliminacja z diety!!!
- Warto też zrobić testy na alergie pokarmowe typu III (przeciwciała IgG i IgA)- im więcej usuniętych z jadłospisu alergizujących produktów tym szybsza regeneracja organizmu
- Odpowiednio zakwaszony żołądek (gdy prawidłowo trawimy, jesteśmy w stanie uporać się z bakteriami i wirusami, spożyty pokarm jest dla nas pożywieniem, a nie dla zalegających w jelitach patogenów, lepiej przyswajamy witaminy i minerały)
- Prawidłowa mikroflora bakteryjna jelit (odpowiednio dobrane probiotyki)
- Uszczelnienie jelit (buliony, glutamina, probiotyki, maślan sodu)- „syndrom cieknącego jelita”
- Eliminacja pokarmów wzmagających wydzielanie histaminy: czyli produktów fermentowanych, pszenicy, czekolady, alkoholu, dojrzewających produktów spożywczych min. niektóre gatunki serów, duże ilości mięsa czy ryb, rośliny strączkowe
- Zamiast często alergizującego kakao można stosować karob, który posiada właściwości przeciwhistaminowe
- Prawidłowe nawodnienie organizmu
- Usuwanie metali ciężkich z organizmu- dzięki stosowaniu w diecie np. chlorelli, unikanie past z fluorem szczególnie u dzieci, które mają silne alergie
- Suplementacja:
- Witamina D- dawka dobrana indywidualnie
- Woda wzbogacana minerałami (aktywatory wody- szungit, kwarc, krzem) lub naturalny izotonik (woda, sok z cytryny, sok z grejpfruta, miód (nie stosować jeżeli uczula), szczypta soli kłodawskiej lub himalajskiej)
- B1 (Benfotiamina)– wykorzystywana w terapii astmy i leczeniu jej klinicznych objawów
- Wyższe dawki witaminy C (kwas L askorbinowy z acerolą lub rokitnikiem)
- EPA\DHA
- Cynk
- Kurkumina (ekstrakt z kurkumy)- właściwości przeciwzapalne
- Zioła (niestety trzeba uważać, bo często zioła same w sobie są bardzo uczulające) starajmy się je pić jeżeli nas nie uczulają min.: czystka, fiołek trójbarwny, rumianek, nagietek, szałwię, świetlik łąkowy, rdestowiec japoński oraz mniszek lekarski)
- Czarnuszka
- Kwercetyna-zmniejsza wydzielanie histaminy
- Zadbanie o prawidłowe procesy metylacji w naszym organizmie (metylowane formy B12, B6, B9)
* Informacje zawarte w powyższym artykule są zwieńczeniem moich starań, osobistych doświadczeń i zbiorem wiedzy z fachowej literatury i szkoleń, które odbyłam.
Uwaga: Wszystkie informacje podane w artykule są przeznaczone wyłącznie do celów edukacyjnych. Podane informacje nie mogą zastąpić indywidualnej diagnozy i procesu leczenia.
NAJNOWSZE KOMENTARZE