Alergie pokarmowe – jak sobie pomóc ?

  1. Najważniejsze jest ustalenie alergizujących produktów i ich eliminacja z diety!!!
  2. Warto też zrobić testy na alergie pokarmowe typu III (przeciwciała IgG i IgA)- im więcej usuniętych z jadłospisu alergizujących produktów tym szybsza regeneracja organizmu
  3. Odpowiednio zakwaszony żołądek (gdy prawidłowo trawimy, jesteśmy w stanie uporać się z bakteriami i wirusami, spożyty pokarm jest dla nas pożywieniem, a nie dla zalegających w jelitach patogenów, lepiej przyswajamy witaminy i minerały)
  4. Prawidłowa mikroflora bakteryjna jelit (odpowiednio dobrane probiotyki)
  5. Uszczelnienie jelit (buliony, glutamina, probiotyki, maślan sodu)- „syndrom cieknącego jelita”
  6. Eliminacja pokarmów wzmagających wydzielanie histaminy: czyli produktów fermentowanych, pszenicy, czekolady, alkoholu, dojrzewających produktów spożywczych min. niektóre gatunki serów, duże ilości mięsa czy ryb, rośliny strączkowe
  7. Zamiast często alergizującego kakao można stosować karob, który posiada właściwości przeciwhistaminowe
  8. Prawidłowe nawodnienie organizmu
  9. Usuwanie metali ciężkich z organizmu- dzięki stosowaniu w diecie np. chlorelli, unikanie past z fluorem szczególnie u dzieci, które mają silne alergie
  10. Suplementacja:
  • Witamina D- dawka dobrana indywidualnie
  • Woda wzbogacana minerałami (aktywatory wody- szungit, kwarc, krzem) lub naturalny izotonik (woda, sok z cytryny, sok z grejpfruta, miód (nie stosować jeżeli uczula), szczypta soli kłodawskiej lub himalajskiej)
  • B1 (Benfotiamina)– wykorzystywana w terapii astmy i leczeniu jej klinicznych objawów
  • Wyższe dawki witaminy C (kwas L askorbinowy z acerolą lub rokitnikiem)
  • EPA\DHA
  • Cynk
  • Kurkumina (ekstrakt z kurkumy)- właściwości przeciwzapalne
  • Zioła (niestety trzeba uważać, bo często zioła same w sobie są bardzo uczulające) starajmy się je pić jeżeli nas nie uczulają min.: czystka, fiołek trójbarwny, rumianek, nagietek, szałwię, świetlik łąkowy, rdestowiec japoński oraz mniszek lekarski)
  • Czarnuszka
  • Kwercetyna-zmniejsza wydzielanie histaminy
  • Zadbanie o prawidłowe procesy metylacji w naszym organizmie (metylowane formy B12, B6, B9)

* Informacje zawarte w powyższym artykule są zwieńczeniem moich starań, osobistych doświadczeń i zbiorem wiedzy z fachowej literatury i szkoleń, które odbyłam.

Uwaga: Wszystkie informacje podane w artykule są przeznaczone wyłącznie do celów edukacyjnych. Podane informacje nie mogą zastąpić indywidualnej diagnozy i procesu leczenia.