Cukrzyca i otyłość to dwie choroby metaboliczne charakteryzujące się opornością na insulinę i podwyższonym stanem zapalnym w organizmie.

⭐️Szukając czynnika zapalnego wywołującego początek insulinooporności, otyłości i cukrzycy, zidentyfikowano bakteryjny lipopolisacharyd (LPS) jako czynnik wyzwalający.

Lipopolisacharydy LPS są naturalnym składnikiem wielu bakterii bytujących w naszym organizmie, jednak, gdy dostaną się do krwi, stają się toksynami.

Dodatkowo zdiagnozowanie obecności LPS może być markerem zespołu nieszczelnego jelita, szczególnie u pacjentów właśnie z chorobami metabolicznymi (poziom LPS bada się z krwi).

‼️Co istotne obniżenie stężenia LPS w osoczu może być skuteczną strategią kontroli chorób metabolicznych.

⭐️Jak obniżyć poziom LPS:

✅podstawą jest oczywiście dieta przeciwzapalna i z niskim indeksem glikemicznym- wyregulowanie stężenia glukozy we krwi ma kluczowe znaczenie dla przywrócenia i utrzymania integralności bariery jelitowej
✅zastosowanie odpowiednich probiotyków i prebiotyków
✅kwasy omega 3
✅polifenole (resweratrol, kurkumina)
✅utrzymanie prawidłowego poziomu witaminy D3 we krwi

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17456850

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23576043

⭐️Badanie:

4 tygodniowa dieta o bardzo niskiej kaloryczności u osób z nadwagą wyraźnie poprawiła wskaźnik integralności jelit. Niestety po powrocie do starych nawyków i normalnej kaloryczności diety, zmiany te praktycznie od razu się cofnęły…
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5607294/

⭐️Wnioski:

Nadwyżka kaloryczna i dieta bogata w przetworzoną żywność (fast foody, słodycze itd.) może przyczyniać się do niszczenia bariery jelitowej, powoduje to m.in. przedostanie się LPS do krwi, co może być jednym z czynników wywołujących choroby metaboliczne. ???????