Dolegliwość ta męczyła wielu pacjentów, którzy pojawili się u mnie na 1 wizycie.
Jak sobie z nią poradzić?

 

Kiedy diagnozujemy:

  • Wypróżniamy się rzadziej niż 3 razy w tygodniu
  • Załatwiamy się tylko wtedy, kiedy „wspomożemy” się np. środkami przeczyszczającymi
  • Po wyjściu z wc nie czujemy się wystarczająco wypróżnieni
  • Każda wizyta w toalecie kojarzy się nam się z uciążliwą „procedurą”

Rodzaje zaparć:

  • Przejściowe: występujące np. podczas choroby, podróży, przejściowego stresu lub wpływ czynników zewnętrznych np. zbyt słabe nawodnienie
  • Stałe: chroniczny problem

Przyczyny mogą być różne:

  • Nieodpowiednia budowa jelit
  • Spowolniona perystaltyka jelit
  • Zaburzenia funkcjonowania tarczycy
  • Zła dieta
  • IBS- zespół jelita drażliwego “postać zaparciowa”
  • Zaburzenia flory bakteryjnej
  • Zbyt mała ilość spożywanych płynów
  • Niedobór lub nadmiar błonnika
  • Stosowanie suplementacji wapniem
  • Syndrom „obcej łazienki” (niechęć do korzystanie z publicznej ubikacji)
  • Powstrzymywanie się przed skorzystaniem z wc ze względu na „niesprzyjające” warunki- np. wyjazd służbowy, lot samolotem, korzystanie np. na urlopie z jednej łazienki przez kilka osób

 

Jak wiemy, zaparcia są bardzo uciążliwe, a zarazem bardzo niekorzystne dla naszego zdrowia, ponieważ to co powinno być regularnie usuwane z organizmu zostaje, zalega i kumuluje toksyny…

 

Jakie metody warto zastosować w leczeniu:

  • Dobrze sprawdza się metoda, która polega na piciu na czczo ok 2- 2,5 szklanek czystej, przegotowanej, letniej wody bez żadnych dodatków (czasami wystarczy „rozmiękczyć” masy kałowe, aby odnieść oczekiwany sukces) o wodzie napisał więcej (TUTAJ)
  • Woda z cytryną lub octem jabłkowym- niektórym osobom pomaga usprawnienie w sposób naturalny procesu trawienia
  • Błonnik witalny (babka jajowata i babka płesznik)- podczas stosowania błonnika koniczne jest dostarczanie do organizmu odpowiedniej ilości płynów
  • Testy na nietolerancje pokarmową (dieta eliminacyjna)
  • Odpowiednio dobrane probiotyki tzw. probiotykoterapia celowana min. szczepy B. coagulans, B.longum czy L.reuteri- polepszają perystaltykę jelit; świetnie też sprawdzi się Sanprobi Barrier
  • Maślan sodu (debutir)-badania kliniczne potwierdzają, że niedobór kwasu masłowego prowadzi do wielu zaburzeń ze strony układu pokarmowego min. upośledzenie funkcji trawiennych błony śluzowej jelita cienkiego i grubego. Może to powodować zaparcia, biegunki i zespół “cieknącego jelita”.  Należy przyjmować go rano po śniadaniu ps. nie wolno stosować go razem z probiotykami, ponieważ znoszą swoje działanie czyli np. debutir rano po śniadaniu, probiotyk wieczorem po kolacji
  • Wspomożenie pracy wątroby (karczoch, ostropest)
  • Stosowanie krzemu (ziemia okrzemkowa)
  • Zadbanie o prawidłowe pH kwasów żołądkowych– sok z cytryny, ocet jabłkowy, Betaina HCL z pepsyną
  • Zioła: mięta, rumianek, karczoch, ostropest
  • Wstrzymanie się od popijania posiłku minimum przez godzinę
  • “Odpowiednia” pozycja w toalecie
  • Odpowiednia podaż tłuszczu w diecie